STHLM MARATHON - MIN UPPLEVELSE

Distans: 42 km
Tid: 03:58:35
Snittempo: 05:37 min/km
Snittpuls: 166
Maxpuls: 185
Placering: 573 av 4500

Tänkte sammanfatta min upplevelse av Stockholm Marathon lite mer utförligt för er som är nyfikna och vill läsa mer.
Det var en upplevelse utöver allt annat jag gjort. Jag har som jag nämnt innan aldrig någonsin sprungit så långt. Den längsta sträckan jag varit uppe på innan är runt 25 km, detta är alltså nästan det dubbla. Mitt mål var att ta mig runt, att klara av ett marathon. Men sen hade det varit väldigt kul att klara av att SPRINGA hela vägen. Skulle tiden hamna under 4 timmar så skulle jag bli överlycklig!! Jag klarade alla tre och har aldrig varit stoltare!!
Precis innan det var dags kände jag mig förväntansfull och taggad. Inte nervös, inte ångest, ingenting sånt. Bara otroligt nyfiken på vad som komma skall. Jag verkligen undrade hur det skulle vara. Skulle jag orka? Hur stolt skulle jag bli? Hur tung är medaljen? Hur känns kroppen efter att man tömt den på precis all energi? Hur stark är kroppen egentligen? Musiken pumpade, nationalsången sjöngs - jag fick gåshud och sen gick startskottet och folk jublade. Vi var igång.


0-10 km
Här kändes det lätt och allt flöt på bra. Det var ganska trångt till en början, men det gjort mig ingeting att börja lite lugnt. Första delen av banan var väldigt plan och till och med lite nedförsbacke. Så absolut inga konstigheter här. Jag hängde bara med strömmen helt enkelt. Benen kändes pigga och bra. Värmen var det inga problem med. Fyllde på med vatten vid stationerna och bara sprang på. Höll ett tempo på 05:36 min/km, vilket motsvarar ca 11km/h. Allt enligt "plan". Vi sprang igenom Vasastan och in på Kungsholmen. Det var mycket publik och solen stekte på. Lite skugga emellanåt bland alla byggnader.
Efter 5 km så höll jag ett högre tempo på 05:27 min/km. Här sprang vi genom hela Kungsholmen och till Norrmalm och city. Här var det väldigt varmt, mycket asfalt och ingen skugga. Men det var mycket folk (som mest folk nästan) och man fick mycket pepp. Stängde av musiken ibland och bara lyssnade. Nådde 10 km på 54 min, skulle alltså hinna under 4 timmar med detta tempo. Kroppen kändes fortfarande bra! Lite orolig om jag höll ett för högt tempo, men det kändes bra så jag körde på.

10-20 km
Här plockade man km efter km och började längta efter varje vätskestation lite mer än tidigare. Vi sprang genom Östermalm, fick lite peppa från mamma runt 12 km. Vi kom upp till start vid stadion och hade då avklarat en tredjedel. Sedan sprang vi ner till Djurgården. Här var det mindre publik, vilket faktiskt gjorde att det kändes lite tyngre direkt. Men mitt tempo var ungefär det samma och till och med lite snabbare än innan, mellan 05:18 och 05:29. Minns att jag sprang och tänkte "sjukt snart har jag sprungit ett Göteborgsvarvet" och ville väl inte inse att det var det dubbla som väntade mig. Mitt flås var helt ok, man blev törstig snabbt och benen började kännas lite tyngre när det närmade sig 2 mil. Här började det bli ett måste med att fylla på med energi i form av banan, dextrosol, saltgurka osv.

20-30 km

Halvvägs vid 21 km så började kroppen bli trött, benen började göra ont och att det var lika långt kvar kändes lite smått orimligt emellanåt. Men jag försökte bara stänga bort det och tänka att det var nerförsbacken kvar. Min tid vid 21 km slutade på 01:54 och min lilla "dröm" att hinna innan 4 timmar levde fortfarande, men den kändes knapert. Vi sprang in till centrum igen där det var som mest folk, fick hejarop från mamma igen. Sedan fortsatte vi in till Gamla Stan. Här missade jag en extra vätskestation så det blev lååååångt till nästa. Vilket var oerhört jobbigt. Man tog vatten och sportdryck vid varje stopp. Nånstans vid 25 km så börjar mitt tempo saktas ner, 05:40 min/km och sen 05:52 min/km......

30-40 km
Man ser tydligt att vi 30 km tappar jag både i placering och tempo, haha. Innan dess har det ändå rullat på. Här börjar det bli fruktansvärt tungt. Mina ben går i ett och jag har ont i både höfter, lår och rygg. Svårt att beskriva känslan, men benen bara värker. Dessutom kommer Västerbron som lutar uppåt i 600 meter som pricken över i:et. Södermalm var då avklarat och efter bron såg jag skylten 35 km. Och då är det fasen bara pannbenet som kan avgöra. En gång ville jag börja gråta och 2-3 gånger var jag nära på att börja gå. Men så kom vätskestationer ganska så tätt, man fick hälla vatten över sig. Dricka sportdryck i farten, trycka i sig en dextrosol medan man typ lunkade fram. För ett tag där så gick det knappt i gångfart asså, haha. När tempot var på över 06:00 min/km tänkte jag "okej, nu jävlar ska jag inte sluta springa. Skit i tiden. Men börja fan inte gå, inte nu. Det kommer inte göra inte mindre ont."
Jag slutade inte.

40-42 km
En sista push av mamma och en snabb titt på pulsklockan, "vänta va, ökar jag lite det sista nu så hinner jag i mål innan 4 timmar!!??". Kunde inte riktigt förstå det själv, men det var ett faktum. Det var inte omöjligt. Plötsligt såg jag ljuset igen, efter 1,5 timme av mörker. Från ingenstans kom några sjuka reservkrafter som jag inte trodde jag hade. Jag ökad, till 05:00 min/km (12km/h) och såg stadion framför mig. 5 minuter kvar, 4, 3 och inne på stadion så såg jag klockan och tänkte "fyfan, jag klarar det!!" Jag ökade lite till, sprang förbi massa (!!!) människor på upploppet, lyssnade på ett välfyllt Stockholm Stadion och bara log. Sen kom tårarna.
Tårar av glädje, stolthet, trötthet, utmattning, smärta. ALLT. Det var den sjukaste känslan någonsin.

to make each day count

See more at my - INSTAGRAM

Gillar

Kommentarer

Sofia
,
Aldrig varit intresserad av träning eller tränat speciellt mycket själv men när jag läser så blir jag tårögd
juliawahlberg
juliawahlberg,
Men åh, taaaaack!!! <3
nouw.com/juliawahlberg
Erika
,
SÅ imponerad av dig Julia! Verkligen!
Tänkte på dig under loppet. Så inspirerande!!!!
juliawahlberg
juliawahlberg,
Tack vad glad jag blir !! <3
nouw.com/juliawahlberg
Elin
,
Så jävla bra jobbat!
Sitter här med dom stora tårarna i ögonen, finns ingen bättre känsla än att gå i mål!
juliawahlberg
juliawahlberg,
tack snälla!!! 😃
nouw.com/juliawahlberg
Emma
,
Så bra gjort!!!! Grattis! Kan du inte berätta lite om din utrustning, vad du lyssnade på, klädval etc? 😊
juliawahlberg
juliawahlberg,
Tack!!! Absolut 😃 kanske lite sent nu dock, eller? Nej jag fixar ett inlägg 😃
nouw.com/juliawahlberg
Emma
,
Så bra gjort!!!! Grattis! Kan du inte berätta lite om din utrustning, vad du lyssnade på, klädval etc? 😊
sofiesdrommar
sofiesdrommar,
Fy fan vad grymt. Jag blir helt rörd att bara läsa om detta. Så imponerande!
nouw.com/sofiesdrommar